Opleiding Relatie deskundige
Wegwijs in hedendaagse relatievormen
Wat bedoelen we daar juist mee?
Meestal wordt bij relatiebegeleiding aan een psycholoog of therapeut gedacht. Het zijn dan ook die mensen die dit werk meestal doen. Het gaat hier vaak over problemen binnen een relatie waarbij via praten inzichten bekomen en afspraken gemaakt worden. In vele gevallen werkt dit, doch stellen we vast dat het naleven van die afspraken soms veel energie kost en het bovendien niet altijd lukt.
Het is ook niet zo eenvoudig om je gedrag zomaar op wilskracht aan te passen.
Veel problemen in relaties zijn volgens ons ook het gevolg van onwetendheid en gebrek aan kennis. Je hebt geen idee hoe je moet verbinden. Je begint aan kinderen omdat het hoort. Je hebt nooit een goed voorbeeld gezien. Je relatievertrouwen is onderweg gebroken en je hebt geen idee hoe het te herstellen. Je zoekt een relatie die past bij je problemen en niet bij je kwaliteiten of levenspad.
Vanuit ons werk rond hoog sensitiviteit, systeemwerk en familieopstellingen en vooral ook vanuit traumawerk, kijken wij anders naar relaties en hun potentieel.
In deze opleiding verzamelen we dan ook alle specifieke inzichten rond relaties uit deze pijlers van Open Mind.
Een verfrissende kijk op begeleiding in relaties. Zonder therapie of graafwerk, maar vanuit het hier en nu met praktische tips voor meer harmonie in de relatie.
In relatiebegeleiding gaan wij op zoek naar dat wat verbindend werkt en pakken we de stukken aan die niet meer kunnen verbinden. Relatiebegeleiding is een stukje traumawerk waar we op zoek gaan naar de “broken connections” die een gezonde relatie in de weg staan. We gaan samen op zoek naar geluk voor elke partij. Het leven is te kort om het triestig te leven! Schrijf je in voor de opleiding relatie deskundige!
Relatievraagstukken kunnen zeer verschillend van aard zijn. In deze opleiding willen we graag mensen zo snel mogelijk bij de kern van het vraagstuk brengen om van daaruit een nieuwe beweging te kunnen maken. Een belangrijke focus zal liggen op de vertaling van “mans” naar “vrouws” en omgekeerd. Reeds ontelbare sessies hadden koppels een meningsverschil dat in een gesprek steeds erger werd om uiteindelijk in begeleiding vast te stellen dat ze eigenlijk hetzelfde bedoelden.
Mannen hebben nogal eens de neiging de situatie analytisch te bekijken vanuit hun logica, vrouwen zijn eerder vanuit hun gevoelens vrij chaotisch en vreemd genoeg vormen die twee vaak een koppel. Soms is de situatie ook omgekeerd, in elk geval is het vaak aan de begeleider om tolk te spelen en te zorgen dat je beide partijen neutraal kan bereiken.
In de opleiding relatiedeskundige pakken we een breed spectrum aan relatievraagstukken aan zoals:
Deze opleiding zal jou in elk geval ook veel inzicht geven in je eigen houding in relaties. Je kan ze dus ook volgen voor persoonlijke groei en healing.
Bedoeling is echter niet dat je therapeut in je eigen relatie wordt. Dat loopt nogal eens fout af :-)
Wens je persoonlijke ondersteuning in je relatievraag, dan kan dit ook via individuele sessies voor volgende topics:
Een relatie is steeds een verhaal tussen twee mensen en daarom zal de focus eerder liggen op systemisch en traumawerk.
Ervaring leert dat we in relaties allemaal zeer goed zijn in het indrukken van elkaars knoppen waardoor vaak veel traumareacties onnodig geactiveerd worden. Koppels opnieuw respectvol en zorgzaam met elkaar leren omgaan is dan ook de focus van deze opleiding.
De werkmethodes voor relaties komen uit ons breed aanbod aan opleidingen en hebben een specifieke focus op relaties.
Deze opleiding bestaat uit 6 dagen.
Telkens belichten we een bepaald facet van het relatieleven en geven we duiding en werkvormen rond het onderwerp.
Er is telkens ruimte voor vragen, bespreking van cases en individuele of groepsoefeningen.
De werkvormen zijn heel divers en zeker niet alleen praten. Ook met “gepaste stiltes” kan je veel bereiken.
Hier gaan we op zoek naar de bestaansredenen van een relatie. Dit kan zijn om specifieke noden in te vullen, om samen uitdagingen aan te gaan, om elkaar aan te vullen, om samen te groeien, enz…
Als de bestaansreden van de relatie duidelijk in kaart gebracht is, kan ook geëvalueerd worden of dit verhaal ook ingevuld wordt, wat nodig is om het in te vullen en of er nog redenen van bestaan zijn.
Een heel nuchtere kijk op relaties die de basis is van het al dan niet voortbestaan van een relatie. Soms moet het potentieel nog volledig waar gemaakt worden, soms is een relatie gewoon gedaan.
Er zijn heel veel vormen van relaties. Sommige dienen om een gezin uit te bouwen met kinderen huizen en tuintjes, sommige relaties zijn tijdelijk of enkel voor de fun, andere relaties zijn spiritueel of zorgend, enz…
Welke vorm van relatie past bij jouw klant en is die wel op zoek naar de gepaste vorm of wordt zijn zoektocht naar een relatie gestuurd vanuit het verleden met angsten en verwachtingen?
Sommige relaties zijn gebaseerd op een probleem en houden op te bestaan als het probleem aangepakt is. Zo kan bijvoorbeeld een lesbische relatie ontstaan na misbruik. Enkel vrouwen zijn nog veilig. Zolang het thema van misbruik niet aangepakt wordt, heeft de relatie reden van bestaan. Als echter het “manbeeld” hersteld geraakt, is deze vorm van relatie niet meer passend.
Op die manier bekijken we tal van relatievormen en hun oorzaak.
In deze dag bespreken we een volledig pakket interacties tussen hoog sensitieve personen in relatie.
Bij overprikkeling gaan die namelijk een bepaald gedrag hanteren om te overleven. We noemen dat de copingmechanismen.
De Spons gaat mee met de prikkels. De vrouw volg braaf haar man tot ze zichzelf helemaal kwijt is.
De Analist zoekt overal een mentaal antwoord op en doet niets liever dan de zaken eens grondig uitpraten.
De Bunker gaat bij overprikkeling helemaal in zijn schelp kruipen en gaat totaal uit verbinding.
De Indigo heeft alles in de gaten en gaat de partner manipuleren en subtiel meenemen in zijn verhaal.
De Buddha heeft geleerd zich boven de feiten te stellen. Hij is mysterieus en speelt graag een beetje goeroe.
De interactie tussen deze copingmechanismen is heel boeiend en vaak een bijzonder inzicht rond het ontstaan van spanningen in een relatie.
Doordat je in relaties heel veel deelt met elkaar, is het ook niet te verwonderen dat je ook elkaars trauma’s snel tegen komt.
Daar leren mee omgaan is dan ook een must om de relatie een kans te geven op slagen.
Tijdens deze dag bekijken we dan ook een aantal heel vaak voorkomende trauma’s zoals seksualiteit, geld, gevoelens, binding en verbinding, hechting, verslavingen en tal van andere thema’s die in meer intieme relaties spelen.
Hoe pak je dat aan en hoe kun je elkaar daarin healen eerder dan hertraumatiseren.
In dit dag gaan we op zoek naar onbewuste drijfveren die jouw relatieleven bepalen. Via familieopstellingen kan je vrij snel zien wat aan de hand is. Voor nieuw samengestelde gezinnen en complexe relatieverhalen is dit de enige manier die wat rust en harmonie kan brengen.
Het advies is vaak niet wat je wil horen, maar wel wat werkt.
Om dit aan te pakken hanteren we 5 wetmatigheden die elk specifieke, herkenbare dynamieken veroorzaken als ze verstoord worden. Systeemwerk is een soort magische voorspeltechniek rond wat met een relatie zal gebeuren al je niet ingrijpt.
Je relatienoden veranderen met je leeftijd. Via een cyclisch model gaan we na welk soort relatie jij nodig hebt.
Sommige relaties zijn niet gebaseerd op het man-vrouw thema, maar op het ouder-kind verhaal. De vrouw is moeder geworden en de man gedraagt zich als een kind. Dit kan een eind duren tot er kinderen komen en de relatie vastloopt op gebrek aan verantwoordelijkheid van de man en teveel zorg van de vrouw.
Soms is het EGO belangrijk in een relatie en soms ook helemaal niet. Hoe ga je ermee om als tijdens je relatie je noden veranderen? Hoe belangrijk is je EGO, hoe belangrijk je partner en je kinderen? Wat is een gezonde verhouding en hoe verandert die in de tijd?
Deze dag heeft dan ook alles te maken met groei en veranderingen in langdurige relaties.